Бебетата, които живеят в райони със замърсен въздух, са с по-висок риск от смърт, преди да навършат година

Замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от смърт за бебетата през първата година след появата им на бял свят, сочат резултатите от изследване.

Изследването е обхванало почти 8 милиона бебета, родени в Англия и Уелс между 2001 г. и 2012 г.

Учените отбелязват, че микроскопичните частици, изхвърлени от автомобилни двигатели и индустрията, се вдишват от белите дробове и навлизат в кръвоносната система. Това може да отключи сърдечни болести и белодробен рак по-късно през живота, както и белодробни инфекции, като пневмония, съобщава БТА.

Специалисти от Медицинския институт към университета в Кардиф идентифицираха три замърсителя на въздуха, които отделно един от друг увеличават риска от смърт за бебетата. Главните виновници са азотният диоксид, изхвърляните от дизеловите двигатели сажди, известни също като прахови частици РМ10, и серният диоксид. Азотният диоксид и праховите частици РМ10 са свързани най-вече с автомобилния трафик, а серният диоксид - с горене на фосилни горива, като дървени въглища, петрол и газ.

Учените са анализирани данни за 7 984 366 живи раждания и смъртни случая на бебета в Англия и Уелс за 12-годишен период. Те ползвали също данни за годишното замърсяване, с които разполага британското министерство на околната среда, прехраната и развитието на селските райони. Екипът под ръководството на Сара Котейча заключил, че рискът от смърт за едногодишните бебета е с 20-40 на сто по-висок в най-замърсените райони.

Рискът от неонатална смърт - смърт през първите 28 дни след раждането, също е с 20-40 на сто по-голям в замърсените райони. Рискът от постнеонатална смърт - смърт между първите 28 дни след раждането и едногодишна възраст, е с 30-50 на сто по-висок в същите райони. След като учените взели предвид фактори, които могат да повлияят върху резултатите, като бедност, телесно тегло при раждането, възраст на майката, многобройни раждания, рисковете леко намалели. Рискът от смърт за бебе е със 7, 4 и 19 процента по-голям в райони с високо ниво съответно на азотен диоксид, частици РМ10 и серен диоксид. Рискът от неонатална смърт е увеличен с 21 процента в райони с високо ниво на серен диоксид, но не е повлиян значително от азотния диоксид и частиците РМ10. Рискът от постнеонатална смърт пък е увеличен с 11, 12 и 15 процента в райони с високо ниво съответно на азотен диоксид, частици РМ 10 и серен диоксид.

Коментари

  1. 2019.09.30 | 16:20

    Изпратете тази новина на МС и по-специално на Нено Димов!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет