Експерти подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки

  • 25 септември 2019 14:32

  • 385
  • 0
Експерти подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки
© Асоциация пулмонална хипертония

Световният ден на белия дроб 2019 г. бе отбелязан у нас с медийно събитие от Сдружение „Въздух за здраве“, водено от д-р Александър Симидчиев – пулмолог и председател на сдружението, д-р София Ангелова – пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Тодор Мангъров – председател на Асоциация пулмонална хипертония, както и със специалното участие на известните български музиканти от група Д2, които подкрепят каузата – Деян Каменов и Димитър Кърнев.

Инициативата е част от глобалната ежегодна кампания на световната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват държави от цял свят. Българското участие обединява градовете София, Пловдив, Велико Търново, Видин, Петрич, Стара Загора, Монтана, Габрово. Във всеки един от тях пулмолози се включиха с различни активности, целящи профилактика за здрав бял дроб и чист въздух и с призива „За здрави бели дробове“.

Експертите подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки един човек. Редовните прегледи на белия дроб, спиране на тютюнопушенето, ходене, вместо шофиране, са от огромно значение за здравето на българите и част от действията за превенцията на респираторната система.

„Белият дроб е сред най-ранимите органи, поемащи негативите от тютюнопушенето и замърсения въздух и има нужда от специално внимание. Мембраната на алвеолите е пет пъти по-тънка от прозрачното кухненско фолио и трябва да бъде пазена, защото той не се възстановява. За да бъде в добро състояние, е препоръчително вредните навици да се сведат до минимум и да се мотивират други, по-благоприятни за здравето ни. Затова нека да полагаме грижи себе си, като посещаваме профилактични прегледи и се вслушваме в препоръките на специалистите.“, коментира д-р Симидчиев.

„Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е една от най-разпространените социално значими болести. Националната асоциация за профилактика на белодробни болести организира безплатни прегледи за пушачи. Тази година призовахме и ползвателите на електронни цигари, тъй като световните проучвания сочат, че и те са изложени на определен брой рискове за здравето си. Приканваме всеки човек – пушач или не, да се консултира с личния си лекар и при нужда да посети белодробен кабинет, където ще може да изследва белодробната си функция“, посочи д-р Ангелова.

В допълнение Тодор Мангъров добави, че трябва да повишим обществения интерес към тази тема, да се информираме навреме и да споделяме повече такива полезни новини. Димитър Кърнев от Д2 сподели, че белия дроб е подценен и благодари на организаторите на събитието, че повдигат темата за здравето на този орган.

„Музикантите използваме белите си дробове малко по-активно и за нас е много важно те да са в добро здраве и имаме нужда да се информираме повече, за това как да се грижим по-добре за тях.“, споделя още той. Неговият колега Деян Каменов призова да се вземат по-сериозни мерки за по-чист въздух в градовете в България, както и да се повиши информираността сред обществото.

„По-трудно е и пряко рефлектира върху белия дроб, когато пееш, а около теб се пуши, дори и да не е от близко разстояние.“, допълни Деян.

Световният ден на белия дроб се отбелязва два дни след срещата на високо равнище на ООН, посветена на универсалното здравно покритие. Глобалният характер на срещата е възможност да бъде постигнат сериозен напредък в борбата срещу белодробните заболявания по цял свят. В нейните рамки тази година организациите се обединиха около посланието: "Никой да не бъде пренебрегнат“ „Заедно за здрави бели дробове“.

Респираторните заболявания са огромно бреме за здравеопазването по цял свят. Фактите са шокиращи:

- 384 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а от това заболяване годишно умират по 3 милиона души. ХОББ е третото най-смъртоносно заболяване в света.

- Всяка година 10 милиона души развиват туберколоза, а 1,6 милиона умират от това заболяването. Туберколозата е най-разпространеното смъртоносно инфекциозно заболяване.  Всяка година от рак на белия дроб умират 1,76 милиона души. Ракът на белия дроб е най-смъртоносният вид рак.

- Общо 334 милиона души по цял свят страдат от астма. Астмата е най- разпространеното детско хронично заболяване. То засяга 14% от децата по света и този дял нараства.

- Всяка година пневмонията убива милиони души. Пневмонията е водещата причина за смъртност сред най-малките и най-възрастните.

- 91% от населението на света живее в места, където замърсяването на въздуха надвишава нормите на СЗО.

"Универсално достъпно здравеопазване е особено важно за хората, страдащи от респираторни заболявания. Например, ако пациентите с туберкулоза престанат да приемат лекарствата си поради липса на достъп до здравеопазване, те могат да развият резистентност, която има сериозни последици за цялото общество. Рязкото прекъсване на достъпа до лекарства за лечение на астма може да причини много тежко обостряне и дори смърт. Липсата на достъп до медицински специалисти обикновено води до забавяне на диагностицирането, което може да е фатално за пациентите с рак на белия дроб", коментира д-р Дийн Шрауфнагел, изпълнителен директор на Форума на международните респираторни общества (ФМРО).

Световният ден на белия дроб ще осигури възможност за действие, дискусии и информираност. Обединеният глас на всички хора, загрижени и работещи за респираторното здраве, ще е мощна сила в тази посока.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини