Спирането на цигарите намалява риска от белодробни заболявания

  • 25 септември 2019 13:40

  • 464
  • 2
Спирането на цигарите намалява риска от белодробни заболявания
© Pixabay

Спирането на тютюнопушенето и на електронни цигари е единствения начин за намаляване на риска от развитие на белодробни заболявания при пушачите. Това заявиха пулмолозите д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и д-р Тодор Мангъров, председател на Асоциация пулмонална хипертони по повод Световния ден на белия дроб, който се отбелязва днес.

Специалистите алармираха, че у нас страдащите от хронична обструктивна белодробна болест, заболяване, което се причинява от тютюнопушенето, са между 300 и 500 хил. души. Пушачите на бездимни и електронни цигари също са в риск, като при тях скорошно проучване показва, че развиват по-често пневмонии и кръвохрачене, съобщи д-р Ангелова. Тя съветва хората да не се поддават на манипулации и да разберат, че бездимните цигари също вредят.

Активните и пасивните пушачи са застрашени и от най-смъртоносния рак - този на белите дробове, от който годишно умират 1,76 млн. души в света. У нас за 2017 г. десет процента от общата заболеваемост от злокачествени заболявания се пада на карцинома на белия дроб, съобщи д-р Ангелова.

Тя уточни, че данните са на къснодиагностицирани пациенти, защото заболяването няма ясни симптоми и се диагностицира много късно. Ракът на белите дробове се среща в по-голяма степен при пушачите, а те рутинно имат кашлица и затруднено дишане и в повечето случаи не разбират, че са болни. Само 17 процента от заболелите от рак пациенти, успяват да преживеят повече от пет години, съобщи д-р Мангъров. Той анонсира, че предстои разработването на програма за ранна профилактика на белодробния карцином съвместно със специалисти от няколко столични болници.

Според пулмолозите белите дробове имат уникална, много нежна структура, която лесно се уврежда. А веднъж увредени, белите дробове са сред малкото органи в човешкото тяло, които не се възстановяват. Затова лекарите съветват да се обръща повече внимание на профилактиката на белодробните заболявания.

Веднъж годишно те препоръчват за хората от уязвимите групи /активни и пасивни пушачи и хора, живеещи в среда със замърсен въздух/, да направят рентгенография на белите дробове, което гарантира ранно диагностициране на рак. Д-р Ангелова съобщи, че през миналата година от прегледани в столицата близо 400 души е открит карцином при пет пациента. При всички тях ракът е бил в късен стадий и вече не е била възможна операция, посочи д-р Ангелова.

Последвайте канала на

Novini.bg
464 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ганьо

2019.09.25 | 14:02

1

Язък!!!
Аз моя риск не мога да го намаля щот не пуша!!!
Скоро бях в болница заради проблем с дробовете и лекарите замислено се чешеха по кратуните когато им отговарях ,че никога не съм пушил!!!!

Баньо

2019.09.25 | 16:22

2

Аз имам наблюдения именно за горния коментар. Пуша от доста години , но никога не съм изпитвал проблем или поне сериозен такъв.
Исками се един ден да спра с цигарите разбира се , навикът е вреден в по-голямата си част.
Всичките ми познати обаче , които отказаха / временно или за постоянно / цигарите ги усещам как кашлят , храчат и не могат да дишат правилно при най-малкото нещо. Да не говорим сутрин буквално имам чувството , че ще умре някой от кашляне , храчене и т.н.
И да това са хора спрели с цигарите от поне 10-тина години ( всяка сутрин 10 години едно и също ).
Вече и аз не мога да преценя вредни ли са или не са тия цигари чак толкова :)

Добави коментар

Водещи новини