Разработиха уред за диагностициране на инфекции на средното ухо

  • 16 септември 2019 15:12

  • 661
  • 0
Разработиха уред за диагностициране на инфекции на средното ухо
© Pixabay

Диагностицирането на инфекции на средното ухо до голяма степен е субективно. Обикновено за лечението им се прилагат антибиотици, като често се случва да се предписват на пациенти, които всъщност не са заразени. Това може да доведе до развитието на устойчиви на антибиотици бактерии и други проблеми. Решение на ситуацията предлагат германски специалисти, съобщава сайтът Медгаджет.

Изследователите от института "Фраунхофер" са разработили нов ултразвуков трансдюсер (преобразувател), който може да бъде интегриран в съществуващите отоскопи, за да осигури по-ясен изглед в средното ухо и да позволи на лекарите по-добре да диагностицират инфекции в него.

Стандартните отоскопи осигуряват визуален изглед в ухото, но не "виждат" зад тъпанчето. При поставянето на диагноза обикновено се използват вторични признаци, в резултат на което половината от случаите се оказват неправилно диагностицирани.

"Класическият отоскоп представлява оптична система и не е променян от десетилетия. Снабден с нашия ултразвуков преобразувател, който е едновременно предавател и приемник, отоскопът развива нови функции", обясняват специалистите.

Новият преобразувател използва свързан с въздух ултразвук, за да проникне зад тъпанчето и да установи наличието на излишна течност, и дори да характеризира консистенцията й. Този метод може да помогне на лекарите не само да откриват инфекции, но и да установят до каква степен те са прогресирали. 

Последвайте канала на

БТА
661 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини