Втори случай на морбили във Варненско, заразено е дете

  • 24 август 2019 16:13

  • 906
  • 1
Втори случай на морбили във Варненско, заразено е дете
© Getty Images

Дете е заболяло от морбили във Варненско. Случаят е потвърден от Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола” в столицата, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Детето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заболяването, пише "Монитор".

Това е вторият случай на морбили в областта.  При първия случай, преди малко повече от седмица заболя 29-годишен мъж във Варна, който се оказа, че не е имунизиран срещу морбили.Той се е самолекувал с антибиотици, не е бил имунизиран и бе  приет в болница.

Не стана ясен източникът на заразата, тъй като мъжът е работил на летището и е имал контакт с хиляди туристи. Инкубационният период е 21 дни. Засега няма епидемична обстановка", каза д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ.

Издирени и установени са всички постоянни контактни лица на болният, като колеги, съседи и приятели, както и личният му лекар, с който той е контактувал. Младият мъж е имал и други съпътстващи заболявания, преди да се зарази с морбили и в момента продължава домашното си лечение във връзка с тези заболявания, които нямат касателство към морбилито, коментира и шефката на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна, д-р Янка Драганова.

За периода 16-22 август, регистрираната в РЗИ остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници с изключение на потвърдения случай на морбили. Към момента се отчита тенденция на задържане на развитието на епидемичния процес, но се очаква есенен пик на морбили и хепатит А.

Здравните медиатори по места оказват съдействие в издирването на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението.

Последвайте канала на

Novini.bg
906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Антивакс

2019.08.24 | 16:44

1

Браво на всички антиваксъри. Първо да върнем морбили, след това заушката, после вариолата и накрая чумата за десерт! Напред, братя и сестри!

Добави коментар

Водещи новини