Д-р Ангел Кунчев: Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава

  • 13 август 2019 09:16

  • 338
  • 1
Д-р Ангел Кунчев: Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава
© БНТ

Макар и с намалена интензивност, епидемията от морбили продължава. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Епидемията, която започна в средата на февруари, продължава най-интензивно в София-град и София-област, както и в Кюстендил и в Благоевград. В момента епидемията е с по-нисък интензитет от 10-15 случая седмично, но в областите Пазарджик и Монтана, вирусът все още се разпространява активно.

"Основна причина за разпространението на морбили са пропуските в изпълнението на имунизационния календар, за което са издадени над 100 акта на общопрактикуващи лекари, на родители и учебни заведения", разкри Кунчев.

"В момента се обсъждат промени в имунизационния календар като се предвижда намаляване от четири на три приема на задължителната ваксина за туберкулоза и от три на два приема на ваксината за пневмококи. Ще бъде добавен още един прием на ваксината срещу коклюш за 12-годишни деца, за да се подсили имунитета срещу заболяването", разкри още той.

Според главния държавен здравен инспектор е възможно през октомври да се организира безплатното имунизиране срещу грип на хора над 65-годишна възраст.

Доц. Кунчев коментира и рисковете, свързани с разпространението на Африканската чума по свинете:

"Вирусът не е опасен за хората, но рисковете той да остане в почвата, по опаковки и по други открити части, е висок. Това създава опасност заболяването да се появи отново, когато се поднови отглеждането на прасета", завърши доц. д-р Ангел Кунчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.13 | 09:45

1

Пълни глупости , стига сте заплашвали хората ! Защо не казвате колко от заразените са имунизирани ??? Защо не информирате хората къде са произведени тия ваксини от кого и какво съдържат ???? Защо не информирате хората , че тия ваксини съдържат aluminium ,mercury и много други опасни елементи ???? Казвате ли на хората, че тия ваксини по някога причиняват смърт ??? Пускате изкуствени зарази да държите хората в страх !

Добави коментар

Водещи новини