Чайките пренасят устойчиви на антибиотици бактерии

Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии. Това би довело до сериозни инфекции при хората.

Проучването е на екип от университета "Мърдок" в Пърт. То идва като следствие от тревогата на лекарите в световен мащаб, свързана с бактериалните заболявания.

Учените твърдят, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви именно на антибиотици.

Чайките се заразяват, след като са влезли в контакт с човешки фекалии, твърди доклад, публикуван в Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Това е станало най-вероятно чрез отпадъците в канализационата мрежа или чрез изхвърлени пелени на сметищата.

Взети са повече от 550 проби от сребърни чайки в Австралия и са тествани за различни бактерии.

"Това, което открихме и което не очаквахме да открием, беше високите нива на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха - това беше доста необичайно", каза Марк О'Диа, изследовател от университета "Мърдок“, цитиран от Канал 3.

Доста голям брой от бактериите всъщност са човешки производни или човешки бактерии, така че чайките са ги взели някак си от хората, не са дошли директно като бактерия от чайка.

Според проучването повече от 20% от птиците носят устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да причинят заболявания като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Световната здравна организация предупреди за нарастващата заплаха от бактерии, които са развили резистентност към известни антибиотици и призоваха за спешна разработка на ново поколение лекарства.

О'Дий каза, че рискът от пренасяне на инфекция върху хора от страна на чайките е "доста незначителен", но все пак може да се случи.

Някои от бактериите са резистентни към "доста важни" лекарства, каза той, добавяйки, че се опасява, че чайките могат да разпространят бактериите, докато летят из страната.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет