Проф. Кантарджиев разкри как да се предпазим от западнонилската треска

Следим случаите със западнонилска треска. Миналата година имаше 15 случая и 2 починали. Заболяването не може да се пропусне и скрие. Комарите носят този вирус. Всички са застрашени и особено децата. Не допускайте комарите да навлизат там където спите и не ходете на места с голямо количество от насекомите. Пръскайте се с репеленти срещу комари. Пръскайте и дрехите, и тялото си. Това заяви в "Събуди се" по Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

"Балканите са застрашени от западнонилската треска. В Гърция много хора имат антитела срещу болестта, но българите, които отидат на почивка в страната не толкова. Нека се пазят", каза още той.

"Когато се хапе кърлеж в парка или междублоково пространство, с махането му не трябва да се бие тетанус", допълни проф. Кантарджиев.

"Докато не се засуши нека не се търкаляме в тревата и особено децата", разкри експертът.

"От февруари заболелите от морбили са 997 души", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Коментари

  1. 2019.06.22 | 11:31

    и ковбойско малоумие, това е бедата.

  2. 2019.06.22 | 08:40

    Западнонилската треска се пренася от мигранти. Комарите само я разнасят ако вече са смукали кръв от болен. Професорът се опита да обясни пренасянето с прелетните птици. Да ама те прелитат от милиони години а треската се появи у нас заедно с мигрантите. За сега, слава Богу, поне ЕБОЛА не се е още появила

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет