СЗО включи бърнаут в Международната класификация на болестите

  • 28 май 2019 09:12

  • 698
  • 0
СЗО включи бърнаут в Международната класификация на болестите
© Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) включи синдрома на професионалното изчерпване (бърнаут) в своята Международна класификация на болестите, предаде АФП.

Този класификатор служи за основа за съставяне на тенденциите и на здравните статистики на СЗО. Списъкът е изготвен от здравни експерти от цял свят. Поредната класация беше приета от страните-членки на СЗО, които имат среща в Женева от 20 до 28 май в рамките на Световната генерална асамблея на организацията.

Синдромът на професионалното изчерпване получи свой код в класификацията - QD85. Той е описан като хроничен стрес в работна среда, който не е бил успешно овладян. Той се характеризира с три елемента - чувство на изтощение, с цинизъм и отрицателни чувства, свързани с работата и с понижена професионална работоспособност.

Новата класификация - CIP-11 беше приета от 72-рата Генералната асамблея на СЗО и ще влезе в сила на 1 януари 2022 година. Зависимостта от видеоигрите също беше добавена към раздела, свързан със психичните зависимости.

Последвайте канала на

БТА
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини