Д-р Ангел Кунчев: Над 700 са случаите на морбили в страната към днешна дата

  • 28 май 2019 08:40

  • 366
  • 0
Д-р Ангел Кунчев: Над 700 са случаите на морбили в страната към днешна дата
© Кадър: БТВ

Нараства броят на случаите на морбили у нас. Към момента те са над 700. Това съобщи главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев в ефира на БТВ.

„В последните 2-3 години в Европа тече епидемия от морбили. Към днешна дата бройката е 759. Епидемията започна в Благоевградско, но процесът отшумява. Епидемията се прехвърля в София-област и София – град“, добави той.

По думите му 1/3 от случаите са при деца без имунизации или на деца на възраст под подходящата за това. Над 80% от случаите са на деца от ромското малцинство.

Случващото се не е наблюдавано допреди 6-7 години. Морбили е вирусно заболяване, което засяга имунната система. Смъртността при него е 1 на 1000, уточни доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детската клиника в инфекциозна болница.

„Ако един болен се срещне с 10 лица, които нямат имунитет, 9 от тях ще се разболеят. Затова е необходимо да има ваксинации. По тази причина има наложени глоби на родители, които са несериозни и не се отзовават на повика на личните лекари“, каза д-р Кунчев.

Здравните власти правят всичко възможно, за овладяване на заболяването. Поставят се ваксини на хора, които не са имунизирани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини