Целуването на домашните любимци множи устойчиви на антибиотици бактерии

  • 07 май 2019 07:46

  • 1327
  • 0
Целуването на домашните любимци множи устойчиви на антибиотици бактерии
©

Стопаните на кучета и котки трябва да избягват да ги целуват, тъй като чрез слюнката могат да се заразят с опасни, устойчиви на антибиотици бактерии, пише в. "Дейли мейл".

Тези микроорганизми стават резистентни, когато на хора или животни се дават неправилни дози антибиотици. А ветеринарите все по-често предписват този вид лекарства на домашните ни любимци.

Ако в куче или котка се развие супербактерия, тя лесно може да се предаде чрез слюнката на прекалено любвеобилния стопанин.

Вестникът се позовава на изследване на учени от Каледонския университет в Глазгоу. Екипът на Адел Диксън е провел анкета с 35 собственици на домашни животни. Всички домашни любимци били лекувани с антибиотици. Оказало се, че те лесно предавали патогените, когато са целувани, или когато облизват с език лицето или устата ни.

Екипът на Адел Диксън съветва да се избягва подобно общуване и всеки път да се измиват ръцете, след като сме галили животните. Това ще бъде най-добрият начин, за да бъде избягнато разпространението на бактерии, въоръжени с резистентния ген optrA, който ги прави устойчиви на антибиотици.

Последвайте канала на

БТА
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини