Д-р Ангел Кунчев: 460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници

460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му случаи на разболели се от морбили медицински лица има из целия свят. За съжаление, у нас тези, които може да се заразят, са не само работещите по болниците медицински лица, но има и технически персонал, хора които работят по поддръжка, охрана и т.н., посочи д-р Кунчев. Той отбеляза, че това показва, че по-важното е да се сложи ваксина на тези, които заради работата си са наистина най-силно изложени на риск от заразяване. Това са състава на инфекциозните, на детските, на вътрешните отделения, защото не винаги е възможно заразата от морбили да бъде разпозната още от самото идване, ако не е избило вече типичният обрив, симптомите са грипоподобни - зачервено лице, конюнктивит, хрема и температура. Това може да се срещне много често и при обикновено респираторно заболяване, посочи д-р Кунчев.

Той отбеляза, че са много малко хората, които искат да работят в здравните инспекции, поради непривлекателните условия. Това са ниските заплати, малката възможност за растеж в кариерата и много по-трудно взимане на специалност, защото 1-2 години се налага ходене в големите градове и в различни клиники. Всичко това отказва хората. Действително страдаме от много остър човешки дефицит и този въпрос е поставян не еднократно. За сега няма някакво перманентно решение, което да вкара нова кръв в тази система, каза д-р Ангел Кунчев.

По думите му новата работна ръка е изключително необходима. Това да няма епидемиолози, микробиолози и хора, които да поставят диагнозата, е много страшно за една държава и според мен една от следващите стъпки на Министерството на здравеопазването е да бъде обърнато внимание към общественото здраве, поради необходимостта от поддържане на висока степен на готовност, каза още главният държавен здравен инспектор.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет