Кучетата могат да надушат пристъп на епилепсия по дъха и потта на човека

  • 30 март 2019 11:29

  • 656
  • 1
Кучетата могат да надушат пристъп на епилепсия по дъха и потта на човека
© Pixabay (архив)

Френски специалисти установиха, че кучетата могат да надушат предстоящ пристъп на епилепсия по потта и дъха на болния, като могат да го предупредят навреме за припадъка, пише в. "Дейли мейл".

Когато на обучавани кучета се представят следи от случай, свързан с епилепсия, те ги разпознават с голям процент сигурност. Вестникът цитира проучване на специалисти от университета в град Рен, водени от д-р Амели Катала, предава БТА.

Екипът провел тестове с петима пациенти епилептици. От тях били взети проби на дъха им по време на пристъп. Била взета натривка и от пот по дланите им.

С получения материал били обучени пет кучета. Били им представени седем контейнера, като само единият от тях съдържал мирисов отпечатък от епилептичен пристъп. Те успявали да го разпознаят сред останалите при 67 до 100 процента от случаите. Същото се отнасяло и за потта на пациентите.

Явно епилептичният пристъп има свой специфичен мирисов отпечатък, който кучетата разпознават с голяма точност.

Последвайте канала на

БТА
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
богомолецът

2019.03.30 | 16:06

1

Ето да четат хората които мразят и убиват кучетата.Те имат свойствата да откриват ,наркотици,Диабет,Епилепсия,Престъпници,Да помагат на слепите,на болните хора в болниците,да пазят децата и семействата,и ощ много други неща които хората все ощ н могат ,и дори не открили машини които да им помагат ,така както кучетата го правят.Да не забравя ощ че кучетата са готови на саможертва за нас.....

Добави коментар

Водещи новини