Още дванайсет души имат клинична картина на морбили в Благоевградско

  • 14 февруари 2019 17:34

  • 2560
  • 3
Още дванайсет души имат клинична картина на морбили в Благоевградско
13 89дни
© Getty Images/Guliver (aрхив)

„Пет от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Днес следобед РЗИ-Благоевград докладва в МЗ за установени 12 контактни лица – деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови утре в късния следобед, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили“.

Това информира на брифинг д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Здравен контрол“ в МЗ. Министерството на здравеопазването разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Д-р Филипова уточни, че към момента не говорим за епидемия, а за епидемичен взрив. 

Радина Лазарова
2560 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.14 | 18:57

3

цигани ли са ,та нямат имунизация?

Седесарската демокрация ни убива

2019.02.14 | 17:58

1

до кога ще ги търпим?

2019.02.14 | 18:50

2

а докога ще търпим педеРуски червени боклуци и болни мозъци, като теб?!

Добави коментар

Водещи новини