Отменя се грипната епидемия и в област Плевен

  • 04 февруари 2019 14:54

  • 272
  • 0
Отменя се грипната епидемия и в област Плевен
© Pixabay

Отменя се грипната епидемия в област Плевен. Това съобщи д-р Валентин Цанков - директор на дирекцията "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Той уточни, че със заповед на директора на РЗИ д-р Атанас Гарев поради нормализиране на епидемичната обстановка са отменени противоепидемичните мерки, които бяха предприети по отношение на острите респираторни заболявания /ОРЗ/ и грипа.

Учениците ще започнат учебни занятия от 6 февруари /сряда/, уточни д-р Цанков.

В област Плевен рязко се е снижила заболеваемостта от ОРЗ и грип - 191.51 на 10 хиляди от населението, докато по време на грипната епидемия миналата седмица този показател е достигнал ниво 305.50 на 10 хиляди.

Епидемията е засегнала предимно децата и юношите. Заболеваемостта и при тях вече е спаднала рязко, уточни медикът.
Изпратените от Плевен проби за изследване за грип в София през декември са били отрицателни, а от новите - изпратени през януари - от 8 проби, 5 са се оказали грипни.
"Обобщено - обстановката напълно се нормализира. Тази година епидемията бе кратка по продължителност и с ниска интензивност. В болниците леглата са пълни, но вече има в някои общински болници и свободни легла", коментира д-р Валентин Цанков.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини