Свински грип върлува в Монтанско

  • 30 януари 2019 13:57

  • 1017
  • 0
Свински грип върлува в Монтанско
©

Свински грип върлува в област Монтана. Половината от изследваните пациенти потвърждават грипен вирус от тип H1N1. Монтана е в грипна епидемия от вчера. “Симптомите на заболяването са сходни със симптомите на сезонния грип”, съобщи д-р Мария Каменова, заместник директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана пред БНР.

"Циркулира години наред вече в България и по голяма част от населението, става въпрос за по възрастното население и това в активна възраст са преболедували вече веднаж от това заболяване и са се срещали с подобен шам, имат имунитет, имунната система по бързо реагира".

Осем носогърлени проби, взети от личните лекари, са изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ в София. Четири от тях са положителни за грип от тип H1N1.

"Обхванатите групи от населението са най вече децата, които не са се срещали с грипния вирус - от 0 до 4 години и от 4 до 15 години, допълнително се увеличава броят и на засегнатите пациенти във възрастовата група над 65 години поради физиологично отслабване на имунитета".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини