Грипната епидемия в Ямболска област остава в сила до 28 януари 

  • 23 януари 2019 14:37

  • 440
  • 0
Грипната епидемия в Ямболска област остава в сила до 28 януари 
© Pixabay

Обявената грипна епидемия в Ямболска област остава в сила до 28 януари включително, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева. Решението е взето на днешното заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и с острите респираторни заболявания, след регистрирана заболеваемост от 21 до 23 януари от 225 души на 10 000 население. 

Продължава спазването на предприетите мерки срещу заболяването: учебните заведения в петте общини на областта ще бъдат затворени до 28 януари, детските ясли и градини осъществяват строг контрол при приемането на децата и вземат допълнителни мерки за дезинфекция. Прекратени са свижданията в здравните заведения, спрени са плановите операции, персоналът задължително носи маски, налага се строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията и повишена готовност за приемането на болни от грип, посочи д-р Генчева. 

Най-голяма е заболеваемостта на децата от 0 до 4 години, следвани от възрастовите групи от 5 до 14 и от 15 до 29 години. От изследваните досега проби е установено, че грипът е от тип А. Четири проби са показали наличието на щама H3N2 - "Мичигън", а една - H1N1 "Сингапур", поясни директорът на Регионалната инспекция в Ямбол.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини