Kолко вредни са електронните цигари

  • 18 декември 2018 08:17

  • 10220
  • 4
Kолко вредни са електронните цигари
© Pixabay

По-малко вредни ли са електронните цигари коментира в сутрешния блок на Bulgafria ON AIR пулмологът д-р София Ангелова.

"Темата е изключително важна. Младите хора са доста креативни и се хвърлят към новите неща. Но електронните устройства, които са модерни сега, не са безвредни. Все още няма дълговременни проучвания, защото те са много нови. Има експериментални данни от САЩ, които показват, че пълнителят на електронната цигара съдържа пропилен глицерин. При нагряване се отделят няколко десетки химикала. Един от тях е акролин, който парализира действието на ресничките, които почистват нашия бял дроб. При употребата на електронната цигара намаляват и макрофагите в тялото ни", обясни д-р София Ангелова.

Тя подчерта, че човешкият организъм може да развие заболяване от сравнително малко замърсяване.

"Не по-малко вредни, а изобщо вредни – това трябва да е акцентът. Няма как електронната цигара да ти помогне да спреш цигарите, защото запазваш условния рефлекс на пушене. Проведохме кампания за изследвания на гражданите. Един път открихме 13-годишно момиченце с половината капацитет на белия си дроб. Тя ни сподели, че е пушела електронна цигара. Предстои ѝ да развие белодробно заболяване", отбеляза пулмологът.

"Ще дойде време, когато ще започнем да говорим за вредата от пасивното пушене на електронни цигари. Все още нямаме такава статистика в България", посочи д-р Ангелова.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
10220 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ИВО78

2018.12.18 | 20:24

4

ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ЗЛЕ ЗА ДА ПУШИШ ТАЗИ ОТРОВА!ХИМИЯ ОТ КОЯТО НЯКОЙ ЯКО СЕ НАГУШВА И ДАЖЕ ТЕ УБЕЖДАВА КОЛКО Е ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО!ПЛАТЕНИЯ ПО-ГОРЕ ДРАСКАЧ Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР!АМА САМО КАК СЕ ОТХРАЧВАЛ ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД ТОВА!!!

Не на цигарите

2018.12.18 | 16:53

3

Аз,пушех една година електронна цигара и спрях пущунето . Променя напълно рефлекса към пушенето на нормални цигари и свързваш никотиновият глад с ел.цигара.На третият месец пушене на ел.цигара,започнах да се плочиствам и да откашлям храчки.След една година не ми беше проблем да оставя ел.цигара и до сега 5 години от тогава не ме се е пушело.
Така бе при мен. Тябва да се пуши само ел.цигара с подходящият за вас тютюн.

няма случайни неща

2018.12.18 | 09:25

2

реклама за цигарените нагреватели които заливат пазара в България.

драган

2018.12.18 | 08:30

1

На някой им помагат, на други не - важно е да си решил вътрешно че ще ги спираш, друг начин няма. А тия данни от САЩ ако се погледне се вижда че са от изследване, поръчано от Филип-Морис :)

Добави коментар

Водещи новини