Учени установиха кои са най-полезните продукти за мозъка

  • 26 ноември 2018 13:03

  • 1844
  • 1
Учени установиха кои са най-полезните продукти за мозъка
© Pixabay

Изследване на учени от Американската академия по неврология показа, че ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress.

В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.

Изследването обхванало над 27 хиляди мъже. Резултатите показали, че 55 процента от участниците консумирали най-често подобни сокове, имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи, докато 38 процента били със средно добри когнитивни способности, а 7 процента – с лоши когнитивни способности. Участниците, които консумирали най-много зеленчуци – около 6 порции дневно, били с 34 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно. Онези, които ежедневно пиели портокалов сок, били с 47 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.

Учените констатирали, че сред най-полезните за мозъка храни са портокалите, зелената салата, доматите, краставиците, млечните продукти, ябълките и ягодите.

Последвайте канала на

БТА
1844 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.26 | 14:12

1

e ma, znaia li

Добави коментар

Водещи новини