Откриха 240 нови случая с вируса на СПИН

  • 25 ноември 2018 21:15

  • 618
  • 1
Откриха 240 нови случая с вируса на СПИН
© Pixabay

240 нови случая на заразени с вируса на СПИН са открити от началото на годината досега. Това съобщи д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването, пише "Монитор".

С тях общо броят на серопозитивните от 1983 година, когато беше установен първият случай в България, те стават малко над 2 700 човека, допълни д-р Върлева.

Според нея новооткритите случаи са несравнимо по-малко, отколкото в повечето европейски държави. През миналата година за същия период са установени 242-ма с вируса на СПИН.

Близо 79 млн. души са инфектираните с ХИВ от идентифицирането на вируса преди 35 години до сега. Над 35 милионаса починали вледствие развиване на болестта СПИН.

Данните показват, че най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот - от 15 до 19 години, и хората в активна възраст - от 20 до 44 години.

Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души, уточни тя и припомни, че ретровирусното лечение е осигурено безплатно в България.

През 1996 г. е въведена трикомпонентната антиретровирусна терапия, благодарение която животът на заразените се увеличава с над 20 години. Факторите, които пречат на лечението са алкохолът или високите нива на стрес например.

Около 20 000 лв. излиза терапията на един заразен с вируса на СПИН годишно. В зависимост от състоянието му и необходимата доза и комбинация от антиретровирусна терапия сумата може да варира, но незначително. На 300 000 лв. възлиза курсът на лечение на един инфектиран за 15-20 години, колкото обикновено е преживяемостта на носителите на ХИВ вируса.

Грипоподобни симптоми две седмици след заразяването подсказват инфекциятга, припомниха лекари. В следващите пет – осем, дори десет години тя е безсимптомна. Когато вирусът достигне висноки нива в организма започват чести съпътстващи инфекции с други заболявания, като гъбичните са най-чести.

Безплатни и анонимни изследвания за вируса на СПИН ще се проведат до 30 ноември в 27 града в страната. Те са в рамките на Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити. Тестването и консултациите ще бъдат в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Софийска област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Novini.bg
618 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българските лекари страдащи от синдрома на МАЛОУМИ

2018.11.26 | 07:10

1

БГ "лекарите" трябва да се информират малко по-добре отностно това което лекуват. Първо, е вируса на ХИВ, а СПИН е тежка фаза на болестта. Ако пациента се придържа към анти-ХИВ терапията, продължителността на живота му се доближава до средната, а не "15-20" години. Малко вземете прочетете преди да ръсите глупости ....

Добави коментар

Водещи новини