В България в момента има най-малко случаи на морбили в сравнение с другите европейски държави

  • 21 ноември 2018 15:27

  • 457
  • 0
В България в момента има най-малко случаи на морбили в сравнение с другите европейски държави
© Gettyimages

В България в момента имаме най-малко случаи на морбили в сравнение с другите европейски държави.

Това каза председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, която откри информационни щандове за дейността на здравните медиатори в сградата на Народното събрание преди обсъждането на резултатите от работата по проекта "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" .

Дариткова отбеляза, че реализирането на проекта е един от примерите, че обединените усилия водят до реални резултати.

Според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, разпространени от националната мрежа на здравните медиатори, за периода 1 октомври 2017- 30 септември 2018 г. държави като Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция и Румъния отчитат между 1000 и 3000 случая на дребна шарка, като общият ми брой на територията на ЕС е над 13 хиляди.

Проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата", коментира по време на обсъждането, че едно от основните постижения на здравните медиатори е свързано с повишаване на информираността и съдействие за възстановяване на здравноосигурителните права на хората от уязвимите общности.

През първото полугодие на 2018 г. дейността на здравните медиатори включва съдействие за разрешаване на индивидуални здравни и социални казуси - 11 911, оказване на съдействие за имунизации - 7651, съдействие за провеждане на профилактични прегледи - 9215, консултации по здравни въпроси - 17 358, възстановяване на здравно осигурителни права - 537, патронаж в общността - 7774, помагане при попълване на документи - 12 937, организиране и участие в здравно-информационни беседи - 1400.

Той отбеляза огромния напредък по програмата, която цели повишаване на информираността за превенцията от инфекциозни заболявания и подобряване на хигиената "Чудните приключения на Сапун и Капчица".
Проф. Търнев отчете увеличаване на интереса към професията здравен медиатор. През 2018 г. на територията на страната работят 230 здравни медиатори, а се предвижда следващата година броят им да стане 245.
Проектът "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" стартира през март 2010 г.

Novini.bg
457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини