Българка с награда от ЮНЕСКО за изследванията си за вирусите

  • 10 ноември 2018 20:39

  • 15246
  • 1
Българка с награда от ЮНЕСКО за изследванията си за вирусите
©

Всяка година ЮНЕСКО връчва национални стипендии на жени учени. Една от големите награди тази година у нас е за доктор Магдалена Баймакова. Тя е на 35 и вече е една от най-изявените жени учени у нас.

Избира своя път, водейки се от детската си мечта.

„Още от дете мечтаех да бъде лекар, породено от лична житейска история. Имахме болен в семейството и смятах, че медицината прави чудеса и че може да лекува хората”, разказа д-р Магдалена Баймакова пред БТВ.

9 години д-р Баймакова се посвещава на изследването на непознати в България вируси. Д-р Баймакова печели стипендия от 5000 евро заради проучванията си в областта на Хепатит Е. „Хепатит Е се отличава от останалите хепатити затова, че се среща все още и сред животните и това го прави един изключително очарователен вирус, който привлича нашия интерес.Пациентите не са длъжни да познават нашите болести, но е наша отговорността да бъдем откровени с тях и да отделим време и внимание, и да ги информираме. Те имат нужда от това”, категорична е д-р Баймакова.

Разкрива тайната на успешната жена учен: „Трябва да бъдем гъвкави, адаптивни, страшно упорити и трудолюбиви, за да може да успеем”, допълни тя.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
на 34

2018.11.10 | 22:57

1

Бих се оженил за нея

Добави коментар

Водещи новини