Българин с нови открития в борбата с рака

  • 02 ноември 2018 14:16

  • 8194
  • 3
Българин с нови открития в борбата с рака
© pixabay

Български лекар влиза в екипа на Нобеловия лауреат – японеца Тасуку Хонджо. Той прави собствени открития всферата на борбата с рака.

Д-р Велизар Шиваров се завръща у нас, за да прилага най-новите методи за диагностика и лечение с помощта на имунната система.

Мечтата за оръжие срещу рака, което се крие в собствените сили на човешкия организъм, е на дневен ред от десетилетия. Оживява само в две лаборатории – едната на американеца Джеймс Алисън, а другата на японеца Тасуку Хонджо. Независимо един от друг те откриват непознати протеини, които пречат на имунитета сам да унищожава раковите клетки и успяват да ги блокират. Познание, което в началото на октомври 2018-та им печели най-голямото признание в науката.

“От време на време хората ми казват, че са оздравели от тежко заболяване, благодарение на моя метод. Това, повече от всичко, осмисля моето изследване и ме прави щастлив“, каза проф. Тасуку Хонджо, цитиран от Нова телевизия.

В продължение на почти две години до японския професор Хонджо е българинът д-р Велизар Шиваров. “Бях добре приет. Аз отидох там като лекар, за когото медицината се свеждаше до слушалката и скалпела и там за първи път хванах пипета, започнах от А и Б. Те бяха много толерантни, смятам, че бях отдаден, което за японците е много важно“, каза д-р Велизар Шиваров.

Българският имунолог участва и в някои от пробивите на Нобеловия лауреат. Последователност, която води и Велизар Шиваров към собствени пробиви в науката. С помощта на съпругата си разработва методи, с които се откриват мутации, причиняващи рак. Именно в битката на лекарите за ранна и прецизна диагностика се присъединяват учени от десетки други специалности. Едно от обещаващите направления - скритите възможности на рентгеновите лъчи, все още търси място в медицината.

Обнадеждаващи са и резултатите от изследванията при Лилия, която е в ремисия след левкемията. Остава клинично здрава в продължение на месеци дори когато лекарите спират лечението й. Това става възможно, след като през май 2017 г. Европейската агенция по лекарствата прави серия от проучвания и доказва, че новостите в таргетната терапия дават шанс за ремисия без лекарства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8194 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
77

2018.11.04 | 18:06

3
Bravo!!!
!

2018.11.02 | 20:29

2
Браво! Малко хора хвалят науката, а тя им дава всичко.

2018.11.02 | 17:21

1
Пак със краката преписано. Не се разбира каква е връзката между двамата, нито какво е направил "нашият човек".

Добави коментар

Водещи новини