Грипът идва до края на месеца

  • 18 октомври 2018 14:13

  • 3450
  • 1
Грипът идва до края на месеца
© Pixabay (архив)

До края на месеца може да се очаква начална циркулация на грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, но подчерта, че през предстоящия грипен сезон не се очаква нещо необичайно. По думите му към момента циркулация на грипни вируси има в Скандинвските държави и Великобритания.

Едва близо 3 на сто от българите се имунизират срещу грип, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той припомни, че заболяването е най-опасно за деца, възрастни с хронични заболявания, бременни. Болестта се разпространява бързо - по въздушно-капков път или чрез докосване на замърсени повърхности.

Очаква се от следващата година ваксината срещу грип за хората над 65-годишна възраст да бъде плащана от НЗОК, каза още д-р Кунчев, цитиран от БТА. Според него 10-15 на сто от хората в тази възрастова група ще пожелаят да се имунизират.

Между 2.9 и 19.9 на сто достига ваксиналното покритие в различните държави сред здравните работници, каза Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация. По думите му ежегодно от грип в света умират 500 хиляди души.

На българския пазар има две противогрипни ваксини.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2018.10.18 | 14:58

1
Айдеее започнаха заплахите от грип и рекламите на противогрипни ваксини...

Добави коментар

Водещи новини