Здравните власти напомнят: Ваксинирайте се!

  • 26 септември 2018 15:20

  • 1186
  • 1
Здравните власти напомнят: Ваксинирайте се!
© Pixabay

Най-тежката и честа инфекция през есенно-зимния сезон е грипът. Причинява се от вирус – Influenza virus, с два типа – А и В. Според Световната здравна организация през предстоящия зимен сезон се очакват четири грипни щама: „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“.

Грипът е силно заразен. Разпространява се чрез пръски при  кихане и кашляне. Протича с обща отпадналост, висока температура, втрисане, главоболие, болки в ставите, кашлица, хрема. За разлика от другите остри респираторни заболявания засяга целия организъм и може да доведе до усложнения, най-често пневмония.

Лечението се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности - вода, плодови сокове, чай. По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

Противогрипната ваксина съдържа убити грипни вируси и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици. Препоръчителна е за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

Противогрипната ваксина се поставя веднага след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

Ваксина за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!

Последвайте канала на

Десислава Станева
1186 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
oha

2018.09.26 | 17:41

1
с тяхната ваксина срещу техните вируси

Добави коментар

Водещи новини