Сухо мляко отключва алергия при бебетата

  • 13 август 2018 09:54

  • 1830
  • 0
Сухо мляко отключва алергия при бебетата
© pixabay

През последните години все повече се говори за глутенова непоносимост. Причината за повишаването на вниманието към глутеновата непоносимост е фактът, че заболяването през последните години започва да засяга не малко хора, а при някои свои разновидности може да доведе и до фатален край.

Всички зърнени храни, съдържащи глутен, са токсични за болните от целиакия. Три са проблемите, свързани с пшеницата – първият е непоносимост към нея, най-фаталният – алергия, а най-разпространеният е целиакията или т.нар. глутенова непоносимост.

Непоносимостта към глутен може да се отключи в най-ранна възраст. Много често глутеновата непоносимост се бърка с т.нар. целиакия. Между двете заболявания, обаче има съществена разлика. Това, по което си приличат е, че и двете са свързани с реакция на организма към пшеницата, в която се съдържа глутен – протеин, който се съдържа също и в ръжта, ечемика и овеса. Главният виновник за болестта е състав на изкуственото бебешко мляко. Ранното приемане на глутен от такива млека е основната причина за целиакията. Тялото реагира на глутена като към потенциално токсично вещество. Целиакията е причина за шизофрения, депресии, аутизъм. Отстраняването на глутен от диетата при аутизъм подобрява концентрацията, съня и говора на болните.

Две важни пробиотични бактерии – лактобацилус и бифидус държат вредните микроорганизми под контрол и помагат за храносмилане и функциониране на имунната система. Препоръчително е да се пие чай от кимион, който да ври 10 мин и кисне 1 час. Хубаво е да се приема на малки глътки.

Характерна особеност при хората с непоносимост към глутена е, че при спазване на подходяща диета здравословното им състояние се подобрява. Спазването на безглутенова диета е препоръчително, а при целиакията е за цял живот. Пациентите трябва да изключват от менюто си задължително бялото и пълнозърнестото брашно, пшеницата и булгура, а също така грис, кус-кус, макарони и спагети, произведени от пшеница, овес, ечемик и ръж. Забранени са и продуктите, които стимулират стомашните сокове – кафе и силни подправки, като черен пипер, например. Трябва да се избягват плодове, които могат да предизвикат разстройство – круши, пъпеши, череши, сини сливи. От менюто се изключват още фасул, леща, грах, туршия, орехи, бадеми, фъстъци, кетчуп, соев сос, бульон на кубчета, горчица, бира и др. Сред позволените храни са царевицата, соята, прясното и киселото мляко, ориз, елда, пилешките и телешките меса, рибата. Препоръчително е всички храни да са богати на витамини и минерали, тъй като нарушената абсорбация не позволява тяхното пълноценно усвояване. За болните от целиакия е важно да възстановят дефицита на витамини от групата В и цинк. За целта е необходимо да бъдат приемани редовно и в обилно количество храни с растителен произход.

Най-честите симптоми за глутенова непоносимост са подуването на корема, образуването на газове, запек. Също така нарушения в съня, загуба на тегло, афти и дерматит. Симптомите, подсказващи за нетърпимост към глутен могат да се проявяват в различни части на тялото, но тези, които се проявяват като стомашно-чревни неразположения са най-често срещаните както при възрастни, така и при деца и бебета. При правилно спазване на диета можете да се отървете от дискомфорта в стомаха и да подобрите4 състоянието си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини