Хотелски чаршафи сеят хепатит и кандида

  • 01 август 2018 11:31

  • 6577
  • 0
Хотелски чаршафи сеят хепатит и кандида
© pixabay

В разгара на лятото хиляди хора прекарват почивката си в някой уютен хотел край морето. Дори в най-чистите стаи за гости обаче се крият редица бактерии. Сред най-честите преносители на инфекции е спалното бельо.

За да бъдат ограничени възможните опасности за здравето, Министерство на здравеопазването предлага нова наредба за хигиенните изисквания към устройството и експлоатацията на обществените перални. Тя предвижда разграничаване на пералните услуги.

От мотивите към документа става ясно, че в обществените перални е въведена порочната практика болничното бельо да се пере едновременно с хотелското и това от детските заведения. Експертите алармират, че некачественото изпиране и смесването на бельото може да бъде причина за разпространението на инфекции и бактерии.

Сред предвидените мерки за прекъсването на тази опасна практика са периодични медицински прегледи и изследвания на персонала, обособяване на отделни помещения за работа с инфекциозни структури и др.

Чрез неправилно изпраното спално бельо могат да бъдат предадени зарази като вируса на хепатит А, норовируси, ротавируси, салмонела, Ешерихия коли, кандида и др., пише „Телеграф“.

Освен в чаршафите, рисковете за здравето се крият и в покривалото за леглото, възглавниците и матрака. Според експерти, колкото и да сме изморени след дългото пътуване, никога не бива да лягаме в леглото директно върху ковертюрата, тъй като тя се пере най-рядко. Същото се отнася и за завивките. Независимо колко чисто и уютно изглеждат те, възможно е да не са изпрани добре. Препоръчително е да ги огледаме внимателно преди да се мушнем в тях.

Понякога опасностите, които ни дебнат в леглото не могат да бъдат видени с невъоръжено око. Възглавниците и матраците например, са благоприятна среда за развитието на акари и т.нар. Креватни дървеници. Макар, че на практика те са невидими, можем да проверим за следи от тях, като огледаме горната табла на леглото. Ако забележите малки черни или червени на цвят прашинки, това е сигурен знак за присъствието им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини