Какви болести ни дебнат на морето?

  • 20 юли 2018 08:37

  • 1805
  • 1
Какви болести ни дебнат на морето?
© Bulgaria on air

Тази година по нищо не е по-различна от другите, но все пак лаймската болест съществува у нас и има риск след ухапване от кърлежи, каза началникът на инфекциозно отделение към Първа МБАЛ София д-р Атанас Мангъров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Медикът обясни, че диагнозата се поставя лабораторно и, че е характерно за лаймската болест безсимптомното протичане, но в малка част от случаите може да се получи кръгов обрив или много рядко - грипоподобни симптоми.

Ако човек е ухапан от кърлеж, след месец трябва да се изследва. Лечението е продължително с висока доза антибиотик, каза още специалистът.

Д-р Мангъров изтъкна, че морбили има постоянен характер заради масовия отказ от имунизации, но успокои, че страните около нас продължават да имат случаи, докато България остава като "остров на спокойствието" заради взетите мерки. 

Летните зарази се причиняват от вируси, които живеят в лигавицата на червата и се разпространяват чрез фекално замърсяване. На морето, при събирането на много хора се създават условия за разпространението на заболяването. При салмонелата, за да се зарази човек трябва да изяде няколко милиона микроби, чрез животинско фекално замърсяване, каза д-р Атанас Мангъров. 

Специалистът изреди и най-честите симптоми: висока температура, повръщане, диария. 

Трябва да внимаваме и когато си купуваме храна от външни обекти и да обръщаме внимание на човека, който я продава - да си мие ръцете, да избягваме храненето на места със съмнителна хигиена, посъветва още д-р Мангъров.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай

2018.07.20 | 09:44

1
На първо място - дрисък !

Добави коментар

Водещи новини