Не прекалявайте със слънцезащитните кремове

Прекомерната употреба на слънцезащитни кремове е една от причините за дефицит на витамин Д в последните години както при децата, така и при възрастните. Това заяви в интервю за  Дарик доц. д-р Миглена Георгиева – педиатър и гастроентеролог, началник на Втора детска клиника във варненската болница „Св. Марина“.  

Витамин Д е важен както за костите, така и за имунитета на организма. При деца на възраст под 2 години и особено за ненавършилите година нужната доза от витамина може да се набави по време на разходка навън. Тя е за предпочитане пред стоене на бебето под чадъра на плажа, предупреждава изтъкнатият педиатър.

Най-подходящото време за водене на детето на плаж е между 8:00 и 10:00 и след 17:00 часа, отбеляза пред Дарик доц. Георгиева.

Много е важно малките деца  да се съветват при влизане в морето да не гълтат вода. Това също е опасно, защото в някои части на крайбрежието започват да се размножават много бактерии, вследствие на натрупването на фекални маси. 

Храната, която се носи от родителите по плажовете, не трябва да престоява повече от час. Изтъкнатият педиатър съветва още на децата да не се купува царевица от плажните търговци. „Имайте предвид, че когато тези неща се разхождат по плажа в късния следобед, вече не са толкова пресни и може да създадат проблем”, обясни детският гастроентеролог.

Не трябва да се прекалява с честа консумацията на ягоди, ядки, шоколади и сладоледи. Ако с тези т. нар. облигатни алергени се прекалява, има вероятност отивайки на море да се изпадне  в нокаут с някои от тежките алергични реакции

Ако детето няма някои особени заболявания, не е предразположено към алергии и не страда от непоносимост към лактоза, няма проблем на ден да консумира по един сладолед среден калибър. Добре е да е след хранене, като сладоледът да е престоял 10-15 минути след изваждането му от фризера.  

Подрастващите е хубаво да приемат повече вода, за предпочитане изворна или нискоминерална, може и филтрирана в специалните кани. Чешмяната вода във Варна също е подходяща за пиене. По-малко трябва да са сладките и газирани напитки, като се набляга на фрешовете. 

Острите вирусни инфекции са най-честите детски болести през лятото. Обикновено те протичат с висока температура, повръщане, гадене и диариен синдром. Започват да се появяват във вид на малко епидемии при събиране на много хора, както през лятото на плажа. 

Заради високите температури се увеличават и бактериалните инфекции – дезинтерия, салмонелоза и ешерихия коли. Често се причиняват и от задържане на храна по-дълго време на щандовете в магазините и количките на плажа или на улицата.

За да се предпазят децата от подобни заболявания е необходимо да се спазва лична хигиена – да се мият често ръцете, да не се ходи на неохраняеми плажове и да се избягват контакти с животни, както и игра в пясъчници, през които са минавали кучета и котки.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет