Публичен дебат за здравето в Европейския съюз се състоя в Медицински университет-Пловдив

  • 14 юни 2018 14:33

  • 1683
  • 1
Публичен дебат за здравето в Европейския съюз се състоя в Медицински университет-Пловдив
©

Публичен дебат за здравето в Европейския съюз се състоя в Медицински университет Пловдив.

В него основно участие имаха европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис и Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание.

В дебата бяха засегнати редица важни проблеми като здравето на работещите, дефицита на здравни специалисти, трансграничното здраве, дигитализацията в здравеопазването, нарастващото недоверие във ваксините, качеството на въздуха, на водата, на храните и др. Дебатът започна с определението, че инвестициите в здравеопазване са инвестиции в бъдещето и сигурността както на България, така и на ЕС.

По отношение здравето на работниците, което е свързано и с работното място, комисар Андриукайтис каза, че са необходими законови инструменти, които да окуражат работодателите да направят работното място по-здравословно, да провеждат редовни скрининги на служителите си и да ги стимулират да обърнат внимание на здравето си. По думите му, дигитализацията е мощно средство за модернизация на здравната система. Всяка страна членка на ЕС си има свой национален план, който обаче трябва да е в съзвучие с европейските идеи.Той каза още, че има европейски информационни мрежи или девет хиляди болници са свързани в една мрежа, които използват ИТ платформи, както и системи за управление на пациенти. По думите му до 2025 година предстои да се развиват системите за трансграничното здраве, ИТ инструменти в здравеопазването и пациентски здравни карти.

Като основен проблем за България Даниела Дариткова определи очертаващия се дефицит на здравни специалисти. Според нея са необходими са политики, които да задържат младите български лекари тук, защото те ще гарантират сигурността на здравната ни система. По отношение за здравето на работното място тя каза, че е необходимо системата за трудова медицина да се адаптира реално към проблемите на работната среда и да се направи в услуга на работещите. По думите й не се инвестира достатъчно за профилактика на заболяванията. В станата ни е отчетен фактът, че лечебната медицина се развива с по-големи темпове и заема по-голям процент от инвестициите в здраве, а за профилактиката има още какво да се желае.

Еврокомисар Андриукайтис посочи, че за справяне с проблема с нарастващото недоверие във ваксините е важно да се следва науката, а не фалшивите новини и дезинформацията. По думите му вече има много добри предложения за преодоляването на този проблем. Той добави, че се надява при председателството на Австрия тези заключения за ваксинациите да бъдат приети.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Наталья

2018.06.14 | 15:16

1
Здравейте)
Аз съм много привлекателно и секси момиче.
Харесва ми да пътувам
Търся човек, който да ме покани.
Покажете страната или града.
Моите интимни снимки на сайта >>>> http://lovechat.usa.cc

Добави коментар

Водещи новини