Дерматолог: Едва 30% от българите ползват слънцезащитни продукти

  • 08 юни 2018 08:48

  • 3637
  • 0
Дерматолог: Едва 30% от българите ползват слънцезащитни продукти
©

UVA-лъчите на Слънцето са по-опасни за кожата ни. Те навлизат по-дълбоко в кожата и могат да предизвикат изменение на структурата й. Обвиняват ги, че са причина за стареенето на кожата. Това каза дерматологът Наталия Боянова в ефира на БТВ.

Тя разясни, че колкото е по-светла кожата ни, това означава, че имаме по-малко меланин. Това е естественият слънцезащитен филтър, който пази кожата ни. Колкото е по-светла кожата ни, толкова по-голяма защита ни трябва. В България сме от 2-ри до 3-ти тип и се нуждаем от слънчева защита около 20-30 до 50 фактор“, стана ясно от думите й.

Дерматологът обясни и какво представлява защитния фактор. „Ако се изложим на слънчевите лъчи без защита и изгорим за 5 минута, то ако сложим 10 фактор, означава колко пъти ни защитава на слънце определен крем. Например умножаваме тези 5 минути по 10“.

Според проучване едва 30% от населението в страната ни ползва слънцезащита на плажа. „Това е твърде малко. Затова се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на хората с проблеми на кожата заради силното слънце. Има парфюми, които причиняват проблеми на кожата, както и някои силни лекарства“, каза още д-р Боянова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини