Множествената склероза засяга все повече жени

  • 30 май 2018 07:09

  • 3009
  • 0
Множествената склероза засяга все повече жени
© Pixabay

Множествената склероза засяга преобладаващо жени и тенденцията се засилва по неизвестни причини, които може да са свързани с начина на живот, предаде АФП в навечерието на световният ден за борба със заболяването.

"Сега от болестта са засегнати три жени на един мъж. През 50-те и 60-те години на миналия век съотношението беше две жени на един мъж" - каза неврологът Тибо Моро от френската Фондация за изследвания върху множествената склероза.

Световният ден за борба с множествената склероза се отбелязва от 2009 г. през последната сряда на май по инициатива на Международната федерация по множествена склероза в 78 страни по света. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването и за това как то се отразява на живота на хората. Кампанията на деня за 2018 г. е под мотото: "Научните изследвания и заболяването множествена склероза".

Според специалистите множествената склероза се предизвиква от много фактори, включително генетични и от околната среда. Възможно е тя да е свързана с промяна на начина на живот. Към това насочва изследване от 2012 г.

Урбанизацията донесе на жените увеличаване на тютюнопушенето, по-често използване на контрацептивни средства, по-късна възраст на раждане на първото дете, промяна в храненето, затлъстяване, намаляване на слънчевите лъчи. Тютюнопушенето, затлъстяването и недостигът на слънчеви лъчи са рискови фактори за заболяването.

Множествената склероза е хронично инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2,3 млн. души по целия свят.

Последвайте канала на

БТА
3009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини