Рак покоси световноизвестна българска цигуларка (видео)

  • 21 май 2018 09:36

  • 9114
  • 0
Рак покоси световноизвестна българска цигуларка (видео)
© Pixabay

Световноизвестната българска цигуларка Катя Попов издъхна дни преди концерта си в София, който трябваше да е на 30 май в зала "България". Катя се бори с рака и загуби битката само няколко дни преди да се завърне в родината след 28-годишно отсъствие, пише "Телеграф".

За изявата си, която трябваше да бъде последващата сряда, тя сподели пред организаторите на концерта: „България за мен е страната, която никога няма да извадя от сърцето си. Аз винаги ще бъда българка, независимо че по-дълго време съм живяща в САЩ. Родината ми е толкова красива, толкова невероятно място и с такива ресурси. Това ми дава крила и ме кара да се гордея“.

Диригентът Скот Дън е потвърдил новината . Вчера той е говорил с оркестъра. Разбрали са се днес или утре да се уточни какво ще се случи на 30 май и дали концертът ще бъде отменен. Другият вариант е Катя да бъде заместена от друг цигулар и цялото събитие да бъде в нейна памет.

Катя Попов в родена в София. Свири на цигулка от 4-годишна възраст. Печели множество награди и престижни конкурси по света. Тя е първата жена концертмайстор на „Холивуд боул“ - оркестърът, който записва музиката за повечето холивудски филми. Тя е от най-изтъкнатите цигулари в Калифорния. Член е на Камерния оркестър на Лос Анджелис и на концертния оркестър „Лонг Бийч симфони“, преподава в консерваторията „Боб Коул“, която е част от Калифорнийския университет.

Катя Попов се е борила с тежката болест от три години. Тя няма деца.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини