Лекари предлагат професионалните шофьори да минават прегледи за сънна апнея

  • 16 май 2018 13:59

  • 2591
  • 0
Лекари предлагат професионалните шофьори да минават прегледи за сънна апнея
© Pixabay

Професионалните шофьори трябва да преминават през прегледи и за сънна апнея. Това заяви доц.Марио Милков от Медицинския университет във Варна, който представи пилотен проект за изследване, обхващащо водачите от градския транспорт в града.

Той уточни, че вече се водят дискусии по тази тема в цялата страна и най-вероятно колегите му ще излязат с единно предложение на предстоящия конгрес по медицината на съня, който ще се проведе през октомври в комплекс "Св.Св.Константин и Елена", съобщава БТА.

"През прегледи за сънна апнея трябва да минават и пилотите, и таксиметровите шофьори", допълва Милков. По думите му в други европейски държави тези изследвания са задължителни. "У нас не само прегледи не се провеждат, но няма и реална представа колко българи имат такъв здравословен проблем", отбеляза Милков.

Проектът за изследване на близо 250 варненски шофьори се реализира съвместно с община Варна. Милков уточни, че има договорка такива прегледи да бъдат направени и на професионални водачи в Сливен и Шумен, където университетът има филиали.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини