Рискът от предаване на вируса Зика по полов път се запазва само месец

  • 13 април 2018 07:55

  • 1405
  • 0
Рискът от предаване на вируса Зика по полов път се запазва само месец
© Pixabay

Признаци за зараза със Зика се откриват в семенната течност до девет месеца след инфекцията, но рискът от предаване на вируса по полов път изчезва след месец - по-бързо, отколкото допускат здравните експерти, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Изследването на специалисти от американските Центрове за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания навежда на мисълта, че здравните власти проявяват свръхпредпазливост, препоръчвайки двойките да се въздържат от секс или да използват презервативи минимум шест месеца, след като партньорът от мъжки пол се зарази със Зика.

Резултатите от изследването ще "пришпорят" дейността по изготвяне на нови и по-добри препоръки. Ръководителят му д-р Пол Мийд обаче отбелязва, че само по себе си то не е достатъчно, за да бъдат променени настоящите препоръки.

Вирусът Зика се пренася основно от тропически комари. По време на епидемията през 2015 и 2016 г. обаче бяха установени и случаи на зараза по полов път - в повечето случаи предавана от мъжа.

Повечето хора, заразени със Зика, не се разболяват, докато други проявяват леки симптоми на болестта. Заразяването по време на бременност обаче крие риск от сериозни вродени дефекти за плода, в това число и микроцефалия, припомня агенцията.

Последвайте канала на

БТА
1405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини