Подложиха втори човек на успешна терапия за редактиране на гени

  • 08 февруари 2018 07:48

  • 1270
  • 0
Подложиха втори човек на успешна терапия за редактиране на гени
© Pixabay

Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от изследване в американския щат Калифорния, а при първия човек, преминал през процедурата, не са се появили обезпокоителни странични ефекти, съобщиха лекарите, цитирани от Асошиейтед прес.

Редактирането на гени е прецизен метод в генната медицина и претендира, че може да коригира ДНК на човек, за да се опита да го излекува.

През ноември 44-годишният Браян Мадо стана първият човек, подложен на терапията за метаболитно заболяване, наречено синдром на Хънтър, което е причинено от дефектни гени.

"Той е добре и ние получихме одобрение да продължим с втория пациент, който също е добре", каза доктор Пол Хармац от специализирана болница за деца в Оукланд, щата Калифорния.

Мадо чувстваше отпадналост, беше замаян и го избиваше студена пот четири дни след процедурата, но ден по-късно оплакванията отминаха сами. Мъжът имаше сериозна кашлица и псевмоторакс, които обаче лекарите не свързваха с терапията, тъй като той е имал подобни проблеми и преди това. Важното е, че черният му дроб е в добро състояние, защото промените в този орган сигнализират, че имунната система се бори срещу лечението и подкопава ефективността му.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде "безотговорно" да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели - например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпроси, свързани с нейната безопасност и ефикасност.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче "смекчиха" позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони. Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки "реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне".

Последвайте канала на

БТА
1270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини