Учени откриха безопасен метод за отслабване

  • 18 януари 2018 07:03

  • 9455
  • 1
Учени откриха безопасен метод за отслабване
© Pixabay

Израелски учени установиха, че за затлъстели пациенти, подложили се на операции за намаляване на телесното тегло, рискът от преждевременна смърт е по-малък, отколкото за хората, които са прибягнали до диета, съобщи Лента.

В изследването са участвали 8385 пациенти, които между 2005 г. и 2014 г. са се подложили на различни видове бариатрични операции, включително лапароскопия и стомашен байпас. Освен това специалистите са проследили здравословното състояние на 25 000 души в добро здраве, които били затлъстели и се опитали да стопят излишните килограми с помощта на диета и здравословен начин на живот.

Изследователите сравнили нивото на смъртността в двете групи участници. Оказало се, че в разстояние на 4 години и половина рискът от смърт бил по-нисък за хората, подложили се на бариатрична операция, отколкото за онези, които се опитали да се справят със затлъстяването с помощта на нехирургични методи.

Учени от Питсбъргския университет неотдавна публикуваха резултатите от свое проучване, които показват, че бариатричните операции подобряват самочувствието на пациентите за най-малко три години.

Последвайте канала на

БТА
9455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
esi koj si

2018.01.20 | 16:53

1
Vsqka lyja zapochva s ucheni otkriha

Добави коментар

Водещи новини