Златни правила за добро здраве на мозъка

  • 11 януари 2018 08:14

  • 15671
  • 2
Златни правила за добро здраве на мозъка
© Pixabay

Тревожите се, че паметта Ви отслабва? Трудно Ви е да съсредоточите вниманието си върху всекидневните задачи?

Ако отговорът на тези въпроси е "Да", международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", препоръчват спазването на следните "златни правила" за добро здраве на мозъка:

- Консумирайте полезни мазнини

Около 60 процента от мозъчното вещество се състои от мазнини, основно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини подобряват концентрацията, запаметяването и настроението. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са мазните риби като скумрия, сьомга и сардини, лененото семе, чията, орехите. Други здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини могат да се набавят от зехтина и авокадото.

- Хапвайте яйца на закуска

Закуската с яйца е отлично средство за сутрешен мозъчен заряд. Протеините в яйчния жълтък повишават нивата на аминокиселините в кръвта и са важни за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които играят ключова роля за доброто настроение. Яйцата освен това съдържат полезния за добра памет холин (витамин В4).

- Подправяйте ястията с куркума

Редица изследвания са установили ползата от подправката куркума за доброто мозъчно здраве. Активното й вещество куркумин подобрява паметта, забавя свързаното с възрастта намаляване на познавателните способности и противодейства на депресията.

- Стимулирайте мозъка

Колкото повече "предизвиквате" мозъка, толкова повече невронни пътеки създава органът. Не се колебайте да изпробвате нов спорт, да прочетете стимулираща мисленето книга или да усвоите нов език.

- Не се лишавайте от сън

Тялото използва съня, за да ремонтира и обновява мозъчните клетки. Изследвания са установили, че сънят допринася за растежа на нови неврони в части от мозъка, отговорни за дългосрочната памет. Качествената почивка подобрява също способността за фокусиране и запаметяване на нова информация.

- Включвайте в менюто ферментирали храни

Човешките черва се обитават от миниатюрни полезни бактерии, оказващи благоприятно влияние върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които контролират възпалителните процеси и производството на хормони и оказват въздействие върху мозъчните функции. Консумацията на ферментирали продукти като кисело мляко, кефир и кисело зеле стимулира полезните чревни бактерии.

- Наблягайте на зелените храни

Зелените продукти като спанак, броколи и кейл са отлична храна за мозъка. Те освен това са източник на магнезий, който помага на тялото и ума да противодействат на стреса. Включвайте поне две порции зелени храни във всекидневното си меню.

- Движете се

Само 30 минути движение на ден са достатъчни за добро мозъчно здраве. Аеробните упражнения като ходене пеша, бягане и плуване допринасят за развитието на нови мозъчни клетки и противодействат на отслабването на паметта. Движението подобрява и комуникацията между мозъчните клетки, като по този начин подпомага запаметяването и мисленето.

Последвайте канала на

БТА
15671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.13 | 11:38

1
Седерастията е в следствие на разложен мозък.
он

2018.01.13 | 11:38

2
ейййй голям сидераст излезе ти,на всяка манджа сидерастия.много си се разложил мозъчно май а?

Добави коментар

Водещи новини