Жените умират от инфаркт по-често от мъжете заради по-малко ефективно лечение

  • 09 януари 2018 08:35

  • 1982
  • 0
Жените умират от инфаркт по-често от мъжете заради по-малко ефективно лечение
© Pixabay

Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, защото получават по-малко ефективно лечение от тях, пише в. "Дейли мейл".

Изданието цитира съвместно изследване на учени от университета в Лийдс и на шведския Каролински институт. Екипът проучил данните за работата на сърцето на мъжете и жените сред 180 хиляди шведски пациенти, преживели инфаркт. Оказало се, че жените не били лекувани по същия начин, както мъжете.

На дамите, преживели най-опасната форма на инфаркт, в 34 процента от случаите не им били предписани такива животоспасяващи процедури като аорто коронарно шунтиране и стентове. Освен това с 24 процента по-рядко им се назначавала статинова терапия за лечение, която помага за избягването на втори сърдечен пристъп. На жените им предписвали с 16 процента по-малко прием на аспирин, който предпазва от образуването на тромбове. В онези случаи, когато пациентките получавали адекватното лечение, присъщо за мъжете, смъртността им рязко намалявала.

Медиците отбелязват, че много често лекарите се подвеждат по предразсъдъците си за "типичния" пациент, получил инфаркт. В представите им той е от мъжки пол, има проблеми с наднорменото тегло, страда от диабет и е пушач.

Последвайте канала на

БТА
1982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини