Изследователи откриха "Ахилесовата пета" на паразит, който причинява малария

  • 27 октомври 2017 14:40

  • 6740
  • 0
Изследователи откриха "Ахилесовата пета" на паразит, който причинява малария
© Pixabay

Изследователи от Швейцария са открили слабото място на молекулярно ниво на паразит, който причинява малария, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Откритието може да "въоръжи" специалистите с нови средства за борба с болестта, отнемаща живота на 500 000 души годишно, 80 процента от които деца. Прилаганите на този етап терапевтични стратегии срещу заболяването не са достатъчно ефикасни, отбелязват изследователите от университетите на Берн и Женева.

Постижението е свързано с най-опасния от паразитите, които причиняват малария - Plasmodium falciparum. Причинителите на болестта се предават чрез ухапване от комари от рода Anopheles.

Специалистите са открили два протеина - ключови за развитието и разпространението на паразита, както и молекула, способна да ги неутрализира. Без единия от въпросните протеини паразитът губи способността си да прониква в кръвните клетки на приемника, както и да се размножава. Елиминирането на втория протеин лишава паразита от възможността да напуска заразените клетки и съответно да се разпространява и да поразява здрави клетки.

Изследователите са идентифицирали и експериментална молекула, способна да неутрализира двата протеина. Действието й е сравнимо с това на препарата хлороквин, използван в лечението на малария.

Последвайте канала на

БТА
6740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини