Салмонелозата трудно се поддава на лечение, обяви здравен експерт

  • 02 юни 2017 15:01

  • 7481
  • 0
Салмонелозата трудно се поддава на лечение, обяви здравен експерт
©

Носителството на салмонелоза е много продължително и трудно се поддава на лечение, особено при децата. Това каза пред журналисти във Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция-Велико Търново.

Тя обясни, че става въпрос за заразени преносители, които нямат симптоми. Бактерията се предава от тях на храната, което е основният начин за разпространение на заразата. Предаването от човек на човек е изключително трудно, обявсни експертът.

„Здравият носител заразява храната, където бактериите се размножават много бързо, достигат достатъчно количество, при което, хранейки се, човек ги поглъща. При техния разпад се отделя ендоксин, който е причината за краткия инкубационен период, за острото начало и това, че салмонелата се развива като хранителна инфекция“, отбеляза д-р Млъзева.

Последният епидемиологичен взрив от салмонелоза бе в края на май, а преди това такъв имаше през 2016 година. Останалите регистрирани случаи на територията на Великотърновска област са единични.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини