Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства

  • 17 май 2017 15:32

  • 8191
  • 0
Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства
© Gettyimages

Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства в много части на Европа. Смята се, че един на трима тийнейджъри е с наднормено тегло или е затлъстял. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА.

Недостатъчната физическа активност и лошите хранителни навици, както и икономически фактори, са виновни за това нарастване, се казва в доклад на Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) в Копенхаген.

Изследването е обхванало 27 страни между 2002 г. и 2014 г. В 16 от тях, по-специално в Източна Европа, било наблюдавано увеличаване на затлъстяването. Изключенията са свързани с 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания.

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, са увеличен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести. 60 процента от времето, което тийнейджърите прекарват в будно състояние, се отличава с липса на физически упражнения и заседнал начин на живот - гледане на телевизия, игра на видеоигри, сърфиране в интернет, други занимания с компютър. Освен това младите хора в Европа често консумират бързи закуски и подсладени напитки, като прекарват по-малко време в семейни гощавки в сравнение с предишни поколения, посочва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини