Почти 9 млн. души умират ежегодно от рак

  • 04 февруари 2017 17:13

  • 9883
  • 1
Почти 9 млн. души умират ежегодно от рак
© Getty Images

Световната здравна организация алармира днес, че близо 9 млн. човека по света умират всяка година вследствие на ракови заболявания, повечето открити във вече късен стадий, предаде "Канал 3".

"Ежегодно по света умират 8,8 млн. души от рак, най-вече в страни със среден до нисък доход", изтъкват от организацията, като допълват, че една от основните причини за това е късното диагностициране на пациентите.

Дори и в страните с най-добра здравна система и най-качествен достъп до медицински услуги, пациентите, които започват лечение в напреднал стадий на болестта нямат големи шансове, тъй като стават неоперабилни. Тогава те могат да получат единствено палиативни грижи.

"Чрез предприемането на мерките, разработени от СЗО, ракът може да бъде открит навреме и да му се приложи успешно хирургично лечение, особено в случаите с рака на гърдата, на маточната шийка и колоректалния карцином", уверява директора на Отдела за предотвратяване на неинфекциозни болести, увреждания, насилие и превенция на контузии към СЗО - д-р Етиен Круг.

Докладът на организацията беше публикуван на сайта на международната организация по случай 4 февруари - Световния ден за борба с онкологичните заболявания. Според данните ракът е причина за 1 на всеки 6 смъртни случаи. Повече от 14 милиона биват диагностицирани с него всяка година, като специалисти прогнозират, че този брой може да нарасне почти 2 пъти до 2030 година.

Novini.bg
9883 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.06 | 12:36

1
Но не споменавате,че масово причината е последица от ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ - използването на все по-вече химикали и ГМО в хранителната промишленост.........Човечеството се интересува от ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ а не от здравето !

Добави коментар

Водещи новини