Доктор Пашкулев: От хилядолетия хората подпомагат здравето си чрез природните продукти

  • 06 февруари 2017 12:11

  • 5870
  • 1
Доктор Пашкулев: От хилядолетия хората подпомагат здравето си чрез природните продукти
©

Доктор Димитър Пашкулев е сред най-изтъкнатите родни специалисти в областта на природната медицина, фитолечението, хомеопатията и психологията. Човек-Вселена, с когото можеш да разговаряш на всякакви теми, доктор Пашкулев наистина помага на хората с познанията си за света билките. Именно той участва и в създаванет на рецептата за "Лейди Хармония" - продукт, който помага на жените да възстановят изгубения баланс в организма си. Ето защо се срещаме с него - за да си поговорим за даровете от природата, неконвенционалната медицина и поезията.

Доктор Пашкулев, Вие сте участвали в създаването на продукта „Лейди Хармония“? Как дойде идеята за него? Как той помага на жените?

-Природните продукти не са изобретение на съвремието – от хилядолетия хората са подпомагали здравето си чрез тях. През последните десетилетия обаче научните изследвания уточниха това традиционно познание. Оказа се, че само някои от претенциите на народната медицина относно билките отговарят на съвременните критерии за ефективност. Освен това, бяха разработени различни концентрирани растителни извлеци, така че с няколко таблетки да получим съответните количества минерали, витамини, антиоксиданти и други активни фитокомпоненти - каквито е трудно да получим и с няколко литра отвари или няколко супени лъжици билкови прахове! Ето за такива грижливо подбрани и технологично изпипани природни продукти има смисъл да се съставя екип от професионалисти! И тогава въздействието на продукта е не само за предотвратяване и регулиране на определен признак, но до голяма степен и за цялостно хармонизиране на обмяната на веществата, детоксикацията, нервната, хормонална и имунна регулация. За лаика например „остеопороза“ може да значи само проблем с костите, но всъщност в този процес сa въвлечени повечето жлези с вътрешна секреция, храносмилането, бъбреците и т.н. Не става въпрос само за регулиране на месечния цикъл или за облекчаване симптомите на менопаузата, но до известна степен - и за стабилизиране на цялостното здраве и самочувствие.



-Защо избрахте точно тези съставки? Може ли един продукт да помага за толкова много неща?

-Всъщност, дори за да помогне пълноценно на едно заболяване или изявен негов признак (например раздразнителност преди цикъл или “горещи вълни” след спирането на циклите), е необходимо комплексно въздействие. Иначе ще говорим за симптоматично лечение, което означава временно неутрализиране на дадено оплакване, което обаче не прави съответния орган (и организма като цяло) по-здрав! Съставките са подбрани в жестока конкуренция с други интересни за случая растителни кандидати. Намерен е най-добрият възможен международен производител на екстрактите и са прецизирани оптималните дози и технологичните особености за производството на таблетките. Така че, вместо да се пълнят те с повече инертни вещества (което не е рядка практика), при нас съдържанието се концентрира максимално със съответните активни вещества - в случая тези на агнус кастуса, репея, центелата, гроздовото семе, растителните форми на витамин Д3 и селена.

-Билките помагат, когато се прилагат и използват правилно. Кои са най-честите грешки на пациентите Ви, що се отнася до природното лечение?

-Най-честите пропуски са употребата на едностранчиво действащи продукти и липсата на постоянство (а растителните продукти го изискват, ако ще се гони трайният ефект). Както и подценяването на общите указания за начина на живот – хранене, движение, хигиена, почивка. За да ги подчертаем, все по-често изготвяме малки книжки с много концентрирана популярна наука в тях.

Кои са най-лековитите български билки според Вас?

-Не е коректно да се обобщава, че има най-добри за билки. Но някои наистина са широкоспектърни, т.е. подкрепят общото здраве и освен това имат редица конкретни ползи за няколко органа или за цяла система. В този смисъл, може да се посочат отначало някои лечебни растения, които са и наши прастари храни – копривата, глухарчето, диворастящите плодове и т.н. И след това – такива “билки в тесния смисъл на думата”, като маточината, мащерката, златната пръчица, репея, невена, хвоща и много други.

Пишете поезия, имате няколко издадени книги, изобщо сте всестранно развита личност. Къде откривате изкуството в медицината?

-Изкуството може да се открие навсякъде – но зависи от очите, с които ще гледаме! Медицината не бива да е само наука, тя е и лечебно изкуство, което прави разликата между самолечението (което днес се развихря по сухите данни от интернет) и компетентната преценка на добрия специалист, придружена и от авторитетна психологическа подкрепа. Изкуството има и допълваща роля по отношение на многостранното развитие на самия медик. След като толкова много години е претоварвал лявата си мозъчна хемисфера, за него е важно – ако не като творец, то поне като любител – да включи и съответно уравновесяваща активност.

На Запад холистичните лекари вече са по-популярни от конвенционалните. Заражда ли се такава тенденция вече и у нас?

-Това е позакъснял, но неизбежен процес. Конвенционалните опции относно здравето са частично уместни, но отдавна вече буксуват, когато стане въпрос за интегрално (цялостно) здраве, предпазване и високо качество на живота. Неконвенционалните (алтернативни, холистични) специалисти също има да извървят своята част от пътя, за да престане да се дели медицината на оспорващи се направления, а да се обедини - в името на оптималните резултати относно здравето и живота на хората.

Кои са най-важните фактори, за да поддържаме хармонията вътре в нас – и на хормонално, и на емоционално ниво?

Да имаме важни - за нас и за обществото, т.е. достойни цели в живота. Да подбираме осъзнато своята храна, околна обстановка, професия и занимания в свободното си време – по-голямата част от него следва да е посветено на укрепващи тялото и духа практики. Да ползваме рисковани методи на въздействие, само когато по-леките, физиологично поносими средства не са перспективни. Да прекарваме повече време сред природата, а когато сме в градската действителност, да си осигуряваме късчета от нея – картини, записи, саксийки, билкови продукти...

Работите ли над нов проект, има ли някаква нова разработка, която скоро да очакваме?

Както винаги, имам разнообразни проекти за природни продукти, книги, сайтове, както и за социално и екологично полезни начинания. Каквото мога, придвижвам и сам, но естествено по-мащабните резултати изискват създаването на съответни екипи. Дано българинът да става все по-способен да ги изгражда, надгражда и съхранява!

Последвайте канала на

woman.bg
5870 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Цеца Велкова

2020.12.12 | 12:45

1
здравей те аз съм с диагноза множествена склероза без лечение каза ха ми за вас че може да ми помогне те

Добави коментар

Водещи новини