Спрей за нос избавя за минути от депресия

  • 01 ноември 2016 10:09

  • 3458
  • 0
Спрей за нос избавя за минути от депресия
© Getty Images

Нов спрей за нос само с няколко впръсквания ще ни избавя за минути от депресия, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. На досегашните лекарства им бяха нужни няколко месеца, за да се справят със заболяването. Спреят е предложен за одобрение в САЩ, след като показа забележителни резултати по време на тестове. Вестникът отбелязва, че до една година той може да бъде достъпен с рецепта и във Великобритания.

Пациенти, които преди това не са се поддавали на никакво лечение, са преодолявали депресивните си състояния само с едно впръскване, като ефектът е траел със седмици.

Депресията, при която хората непрекъснато са в лошо настроение, засяга от 5 до 10 процента от населението. Тя често води до самоубийство. Лечението й включва психотерапии, когнитивно-поведенчески терапии и прием на антидепресанти.

Новото лекарство ескетамин действа по различен начин в сравнение със съществуващите антидепресанти. То се прицелва в мозъчното вещество, наречено глутамат, отговорно за формирането на синапсите, ключовите връзки между мозъчните клетки. Според някои теории депресията се дължи на липсата на нови мозъчни клетки, а чрез повишаването на нивото на глутамата тази липса се превъзмогва.

Последвайте канала на

Novini.bg
3458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини