Вирусът Зика е по-опасен, отколкото смятаха учените

  • 30 септември 2016 13:31

  • 4451
  • 1
Вирусът Зика е по-опасен, отколкото смятаха учените
© Getty Images/Guliver

Вирусът Зика предизвиква вродени дефекти по-често, отколкото смятаха учените. Това каза на пресконференция директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи в Харвардския университет, предаде ТАСС.

Пресконференцията е посветена на борбата с вируса.

По-рано американски учени смятаха, че вероятността новородено да е засегнато от микроцефалия е между 1 и 13 процента, в случай че майка му е била заразена с вируса през първото тримесечие от бременността си. Д-р Фаучи обаче отбеляза, че всъщност опасността е далеч по-голяма, ако се имат предвид възможните неврологични проблеми в развитието на детето, за влошаване на слуха и зрението му.

"Ако се говори за каквито и да било вродени дефекти, смятам, че показателите надхвърлят 13 процента", каза той. "Предполагам, че ни предстои да се сблъскаме с нещо много тревожно".

Починалият през юни 70-годишен американец, заразен със Зика по време на посещение в Мексико, може да е предал заразата на сина си чрез сълзите и потта си, смятат учените. 38-годишният син, който се излекувал от заболяването, не е пътувал до страна, в която се разпространява болестта Зика, нито е имал сексуален контакт с човек, заразен с вируса. Учените са на мнение, че единствената възможност е да се е заразил от баща си, когато го посещавал в болница в Солт лейк сити. Това е първият регистриран в САЩ смъртен случай вследствие на заразяване със Зика.

Резултатите от изследването са публикувани в „New England Journal of Medicine“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вирусът "мафията на Костов"

2016.10.12 | 14:27

1
е още по-опасен. България намаля наполовина.

Добави коментар

Водещи новини