Всяко трето дете по рождение е имунизирано срещу СПИН

  • 30 септември 2016 07:21

  • 3860
  • 1
Всяко трето дете по рождение е имунизирано срещу СПИН
© Getty Images/Guliver

Едно на всяко десет деца е имунизирано по рождение за Синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Това сочат нови изследване на учени от Оксфорд, цитирано от БТВ.

Изследването е проведено сред 170 деца от Южна Африка, които са ХИВ позитивни и не са подложени на никаква терапия, но въпреки това не са развили болестта. Според учените имунната система на децата действа „по-спокойно”, което не позволява на вирусът да я унищожи.

При кръвните тестове е установено, че всички изследвани деца имат стотици хиляди вируси във всеки милилитър кръв, но в същото време не се разболяват от СПИН. При заразяване с вируса на ХИВ имунната система на човешкият организъм започва да се бори с него. След време защитните механизми на тялото се унищожават и по този начин то става податливо на други тежки заболявания, които водят до смърт. Втората фаза на заболяването се нарича СПИН.

„Това, което показва нашето изследване е, че вирусът ХИВ не е толкова важен, колкото реакцията на имунната система към него”, коментира проф. Филип Голдър, ръководител на изследването. Тъй като системата на изследваните деца не се бори толкова усилено с вируса, тя не се изтощава и по този начин тялото не се разболява. Подобна реакция е наблюдавана и при примати със сходни имунни заболявания. Необичайната защита се дължи главно на „естествения подбор” и еволюцията на човешкото тяло.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3860 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Karo

2016.09.30 | 09:59

1
Това е ГОЛЯМА новина.

Добави коментар

Водещи новини