Над 17 милиона души по света умират от сърце (снимки)

  • 29 септември 2016 13:28

  • 4530
  • 0
Над 17 милиона души по света умират от сърце (снимки)
© Дружество на кардиолозите

По данни на Световната кардиологична асоциация всяка година повече от 17 млн. души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. В България средно между 60% до 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, а в Европа годишно от тях умират над 4 млн. души. Основни проявления на този вид болести са коронарната болест на сърцето и инсултът.

В Деня на сърцето у нас в небето излетяха стотици балони. Те бяха пуснати в училищния двор на столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” към всички деца в България. Глобалната кампания се организира ежегодно в България от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с Български червен кръст (БЧК) и цели да информира обществеността за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия”, което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

По време на събитието доц. Велчев, председател на ДКБ, изнесе лекция на децата за лесен и достъпен здравословен начин на живот.

„Имате добрия шанс да растете здрави, усмихнати и щастливи, спазвайки четири прости правила: никога не посягайте към цигарите, яжте повече плодове и зеленчуци, спортувайте и избягвайте алкохола”, каза доц. Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

„Не ви плаша, а искам това, което ви казах днес да остане като послание, което ще занесете довечера и на вашите родители”, допълни още той.

Д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК, заяви пред децата, че „както всяка кола има нужда от мотор, за да се движи, така и нашето тяло има нужда от такъв – това е нашето сърце".

"Пожелавам ви да растете здрави и усмихнати, и вашите родители да обръщат внимание на средата, в която растете, да ви осигуряват здравословен начин на живот и да ви възпитават в любов към спорта”

Темата за сърдечно-съдовите заболявания и най-новите достижения в кардиологичната наука ще бъдат дискутирани от кардиолози от България, Европа и света по време на предстоящия XV Национален конгрес по кардиология – най-големият научен форум в България, който ще се проведе от 6 до 9 октомври 2016 г. в Национален Дворец на Културата, София. Лектори на Конгреса ще бъдат водещи наши и чуждестранни специалисти в областта на кардиологията, сред които проф. Бела Меркели, вицепрезиеднт на Европейското дружество по кардиология и проф. Дейвид Ууд, новоизбраният президент на Световната кардиологична асоциация.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини