Вирусът Зика се разпространява чрез сълзи

  • 07 септември 2016 14:32

  • 42898
  • 0
Вирусът Зика се разпространява чрез сълзи
©

Вирусът Зика може да заразява тъканите на очите, като предизвиква сериозни нарушения в тяхната работа и да се разпространява чрез сълзи. Това откриха американски биолози, съобщава Washington Post.

Тези нови данни са стъпка напред в откриването на лечение за болестта, която може да е фатална за новородените. Предстои учените да изследват дали болестта се среща в очите на всички хора, които са нейни носители. Освен това ще се направи изследване колко дълго инфекцията продължава да остава вътре в тях, заявява Майкъл Даймънд от университета Вашингтон в Сент Луис.

В началото на март неврофизиолози от САЩ заявиха, че причината за развитието на микроцефалия при децата на заразените със Зика бременни жени е, че частици от този патоген проникват в стволовите клетки и предизвикват тяхната масова гибел. По-късно през май учените откриха, че вирусът засяга не само мозъка, но и очната ретина на зародиша, предизвиквайки слепота или сериозни проблеми със зрението. Първоначално биолозите смятаха, че това може да се случи само в майчината утроба и че повторното заразяване на мозъка и очите с вируса Зика е невъзможно.

Учените потвърждават изводите си с експеримент с лабораторни мишки. За голяма изненада на биолозите 7 дни, след като гризачите са били заразени, частици от вируса са били открити вътре в очните им ябълки. Това доказва, че вирусът Зика теоретично може да се предава от човек на човек чрез сълзи. Това увеличава вероятността от по-нататъшно му разпространение извън зоната, обитавана от неговите приносители – тигровите комари, които не могат да оцеляват в умерените географски ширини. Това на свой ред означава, че епидемията Зика може да се разпространи по цялата Земя и няма да се ограничи само със зоната, където съществува популацията на този вид комари.

В подкрепа на тази теория говорят фактите, че вирусът Зика се разпространява в Латинска Америка по-бързо, отколкото са предсказвали моделите, които са отчитали само „комарния“ път на заразата. Допълнителният проблем е и това, че имунната система е много по-малко активна в очите и в мозъка, отколкото в останалите части на човешкото тяло. Това повишава вероятността от оцеляването на вируса по-дълго време, след като имунните клетки са изчистили тялото от инфекцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
42898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини