Възрастен мъж е починал от туберкулоза в Бургас

  • 17 август 2016 09:27

  • 2037
  • 0
Възрастен мъж е починал от туберкулоза в Бургас
© Getty Images/Guliver

Възрастен мъж е починал от туберкулоза през изминалата седмица в Бургас, съобщи Елица Карагьозова, говорител на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Бургас, информира "Фокус".

Мъжът попада във възрастова група 65 плюс и е от Община Бургас. За периода 08 юли 2016 г. до 14 август 2016 г. е регистрирани и още един случай на заболял от болестта. За първите два месеца на 2016 г. са регистрирани 21 новооткрити случаи на туберкулоза. Регистрираните новозаболели от туберкулоза през 2015 г. на територията на община Бургас са 50 лица.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други). Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света.

Причинител на болестта е туберкулозният бактерии. Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.

Последвайте канала на

Калина Христова
2037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини